Nieuwsbrief Communicatie

nieuwsbrief communicatie

MeestromenEen van de moeilijkste thema’s waar wij als mensen onder elkaar mee te maken hebben is het thema communiceren. Je kunt er niet onder uit, je kunt niet op een dag beslissen: vandaag communiceer ik niet. Je kunt niet niet communiceren. Er is altijd een communicatie, verbaal of non verbaal.
Het opensperren van je mond van verbazing, de tranen in de ogen, het wegkijken, elkaar aanraken, een opgetrokken wenkbrauw, kortom we communiceren altijd.

Het meest lastige van communicatie is, dat het zo vaak verkeerd begrepen wordt of door een luisteraar verkeerd ingevuld wordt of zelfs zo af en toe verkeerd gelezen wordt. Voor de schrijfstijl hebben we komma’s en punten bedacht, maar voor de spreekstem ligt dat wat genuanceerder. Daarbij komt, dat door onzekerheid een zin totaal uit zijn verband gerukt kan worden of dat door zenuwen de woorden hakkelend over de tong naar buiten komen rollen. Iedereen heeft wel eens zijn mond in bedwang willen houden omdat er woorden uit kwamen die net niet goed vielen en precies op het verkeerde moment gezegd werden. Veel mensen zijn door hun onzekerheid minder gaan praten en durven steeds minder en minder voor hun eigen mening uit te komen met het gevolg steeds vaker de mond te dicht houden. Dit gaat op den duur knagen en kleine irritaties kunnen een vorm aan gaan nemen die lichamelijk ervaren wordt. Hoofdpijn, buikpijn, huiduitslag en jeuk zijn veel voorkomende effecten van het niet durven communiceren over de eigen gevoelens en belevenissen.

Met name kinderen zijn heel gevoelig voor de non-verbale communicatie van medescholieren. Kinderen hebben hun voelsprieten nog hyperalert en weten heel goed als er achter hen iemand staat die hem/haar de gek aansteekt. Door geen verbaal tegengas te geven zijn deze kinderen het onderwerp van de dag, want iedere traan, iedere trieste blik, iedere non-verbale reactie is olie op het vuur voor de pestende medescholier.

In 2010 ben ik in de praktijk gestart met de module: leren te communiceren. Je stem te bevrijden mag je het ook noemen. Ouderen en jongeren die zichzelf meer willen laten gelden, zichzelf meer neer willen zetten kunnen door middel van oefeningen leren zichzelf te bevrijden van de steen in de maag die daar voelbaar zit wanneer er gesproken moet worden. Na drie sessies is al een heuse vooruitgang geboekt in het zichzelf te durven presenteren maar ook zichzelf te verdedigen.

Een onderdeel van de stembevrijding is de zogenaamde JaJa-sessie. Tijdens deze sessie kom je er achter hoe vaak je ja zegt en eigenlijk nee bedoelt. Verbaal zeg je ja en non-verbaal laat je nee zien. De bevrijding van de verbale nee, kan worden geboren op het moment dat je de nieuwe tools in handen hebt om hiermee om te gaan. Dat maakt dat deze JaJa sessie uitstekend geschikt is als dag-workshop binnen het bedrijfsleven of binnen de schoolmuren. Thuis kun je zelf maar ook met je kinderen nu al beginnen aan de stembevrijding. Door iedere dag hardop minimaal 3 minuten achter elkaar, je naam uit te spreken of je naam te gaan zingen bouw je in je systeem een eigen waarde op. Je naam mag gehoord worden, jij mag gehoord worden.

Studio Klandruppels is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en voldoet aan de beginselen van de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs.

Met vriendelijke groet Theresia