Nieuwsbrief voorjaar 2011

nieuwsbrief louise Hay

Ik ben groot en sterkJe kunt je leven helen. Een van de grondleggers van anders leren denken is Louise Hay. Louise heeft een traumatische jeugd gehad. Ze groeide op met de woorden dat ze waardeloos was en dat niemand van haar hield. Ze verliet haar ouderlijk huis op de leeftijd van 15 jaar. Op een bepaald punt in haar leven waren haar gedachten alleen nog: 'ik ben een totale mislukking, ik kan niets en alles gaat fout.' Als je deze woorden gelooft dan geeft het leven je die ervaring. Dat klinkt misschien vreemd, maar zo werkt het wel. Je wordt wat je denkt, of je nu wilt of niet. Dat wil dus zeggen: de manier van denken beinvloedt je leven dat je leeft.

Je kunt je leven veranderen door anders te gaan denken. Simpel maar waar. Door de lessen van Louise zijn op de hele wereld miljoenen mensen anders gaan leren denken. Het enige wat nodig is, is de bereidheid om te veranderen. De bereidheid om oude patronen en negativiteit los te laten Om te kiezen voor positiviteit als nieuwe gedachte Maar nog belangrijker is: doe het NU

Je kunt je oude gedachten patroon omzetten door positieve zinnen tegen jezelf te gaan zeggen, zodat het brein anders gaat functioneren. Dit is geen zweverig taalgebruik. Er ontstaan biochemische, neurochemische processen door positieve zinnen ( affirmaties) in het brein die even effectief zijn als antidepressiva. Ook de wetenschap onderschrijft het werken met meditatie en positieve affirmaties. Onlangs was op de televisie Henk Barendregt.(Human.nl) Henk Barendregt is hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De Boeddhistische meditatitietechniek Vipassana heeft zijn grote interesse. Deze uitzending is nog te zien op uitzending gemist en zeker aan te raden eens te bekijken.

Stel nou dat je leven wordt bepaald door je gedachte van DIT moment. Als we onze manier van denken nu zouden willen veranderen zouden zich oneindig veel mogelijkheden openbaren. Ons leven zou een geheel andere richting krijgen. Maar hoe begin je. Heel gewoon met de eerste stap.

Laat beperkende gedachten los, zoals: ik kan niet veranderen, ik blijf me moe voelen, ik kan niet gelukkig zijn. Je kunt de eerste stap zetten overal waar je bent op ieder moment. De eerste stap is simpel eenvoudig: ga van 'ik kan het niet' naar: ik kan het wel, ik kan het echt. Als je begrijpt dat je meer controle hebt over je leven dan dat je dacht, dan voel je je zo vrolijk, zo blij. En dit begint allemaal met een andere manier van denken.

Het veranderen van interne patronen echter, kan je op een bepaald moment een gevoel geven dat je niet goed bezig bent of dat er totaal geen vooruitgang te beleven is. Wanneer je het niet gewend bent om tegen jezelf te zeggen: ik houd van mezelf, zal het een tijdje duren voordat je die zin ook echt gaat ervaren. Er zijn nogal wat onbewuste overtuigingen in onszelf die we eerst de baas moeten worden. Ontkenning zoals: dit kan ik niet of vertragingstactieken zoals: ik ben nu druk ik doe het morgen wel. Het nemen van de volgende stap: namelijk de actie om de positieve zinnen ook werkelijk te gaan gebruiken is onderhevig aan bewuste en onbewuste angsten zoals: wat zullen mensen van mij denken dat ik hiermee bezig ben, met deze psychologische onzin dingen. Ze lachen me vast uit. Nee het voelt niet goed, ik doe dit niet.

Ik nodig jou als lezer uit om vanaf vandaag bezig te zijn met positiviteit en te kiezen voor iets wat je wel graag wilt in plaats van je bezig te houden met wat je niet wilt. Besef als een situatie niet goed voelt, dat je op hetzelfde moment dit gevoel kunt stopzetten door onmiddellijk een positieve gedachte in jezelf op te zoeken en deze voor jezelf uit te spreken. Het gaat er niet om, om de wereld om je heen te veranderen, het gaat erom dat jij van binnen veranderd door anders te gaan denken. Het wonder echter is wanneer jij verandert, verandert de wereld langzaam met je mee.

Met vriendelijke groet Theresia